Rolul asociatului si a administratorului

Informatii despre asociat si administrator

septembrie 2020

informatii despre asociati, informatii despre administratori

O societate cu raspundere limitata este condusa de unul sau mai multi asociati, dar si administratori, dar nu mai multi de 50. Unul dintre asociati poate fi administrator. Toate drepturile si obligatiile administratorilor si asociatilor sunt prevazute in Actul constitutiv al societatii, Legea 31/1990 modificata si Codul Civil (art. 1894-1902, adoptat prin Legea nr. 287/2009, republicata cu modificari, in vigoare de la 1 octombrie 2011). Aceasta lege poate fi regasita aici.

De retinut ca un SRL la inceput de drum plateste taxe foarte mici la stat: 1% impozit pe venit, daca are minim un angajat, sau 3%, daca nu are angajati; plus taxe de alta natura, precum impozit pe dividende sau contributii pentru angajati, dupa caz.

Care sunt obligatiile unui administor?

  • Verifica si semneaza documente oficiale in locul asociatului unic sau al asociatilor;
  • El este responsabil de patrimoniul firmei (mijloacele fixe, stocurile, creantele de la client dar si datoriile)si gestionarea firmei;
  • Are datoria de a prelua si de a pastra documentele oficiale privind infiintarea societatii comerciale;
  • De a intocmi actele si faptele necesare punerii in practica a actiunilor.
  • este responsabil pentru organizarea si conducerea contabilitatii firmei;
  • De a mentine corect registrele cerute de lege: registrul jurnal, registrul inventar, cartea mare, dar si un registru al asociatilor.
  • Are ca si responsabilitate garantarea desfasurii legala a activitatii economice si realizarea obiectelor de activitate;
  • Are obligatia de a convoca adunarea asociatilor la sediul social si de a participa la toate adunarile generale ale asociatilor, la consiliile de administratie si la organele de conducere similare ale acestora, cu un rol executiv nu si decizional, rolul decizional apartine doar asociatilor.

Care sunt drepturile unui administor?

  • Sa semneze documentele oficiale fara a cere acordul asociatilor sau al asociatului unic in cazul incheierii unor contracte. Fondatorii firmei trebuie sa accepte si sa respecte decizia luata de administrator;
  • Sa participe la toate intrunirile organizate de fondatorii firmei;
  • Deciziile administratorului nu pot fi modificate de asociati, insa administratorul poate fi concediat in urma unor neintelegeri.

Care sunt obligatiile unui asociat?

  • Numeste in functie administratorii si cenzorii, ii revoca si le da descarcare de activitatea lor;
  • In cadrul Adunarii Generale a Asociatilor,asociatul aproba bilantul societatii si contul de profit si pierderi, dar si repartizarea beneficiilor si plata dividendelor
  • Are decizia de contractare a auditului financiar atunci cand acesta nu are caracter obligatoriu potrivit legii. *Toate modificarile din cadrul firmei se fac prin Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor;
  • Are obligatia de a informa reciproc si corect in cadrul adunarilor, dar si in restul situatiilor ce privesc activitatea societatii.

Care sunt drepturile unui asociat?

  • In cazul unor neintelegeri sau abateri de la prevederile din Actul Constitutiv al firmei, asociatii pot solicita concedierea administratorului;
  • Are dreptul sa verifice in permanenta activitatea administratorilor prin verificarea permanenta si regulata sau cel putin lunara a documentelor oficiale si contabile;
  • Are dreptul de a fi si angajat al firmei, nu doar de a avea rol administrativ.

In cazul in care doriti mai multe informatii, sau doriti sa infiintati o societate ne puteti contacta la numarul de telefon 0770 669 779 sau sa ne trimiteti un mail prin formularul de contact de mai jos si vom revenii cu informatiile cerute.


Vezi alte articole


Fonduri europene

Ce fonduri nerambursabile pot accesa cu o societate?

Principalul principiu care sta la baza fondurilor europene este coeziunea economica si sociala si piata interna unica, atat economica cat si monetara. Fondurile europene se vor axa pe infrastructura, calitatea mediului, somaj si aptitudini ale fortei de munca, diversitatea afacerilor si utilizarea tehnologiilor.

Capital social eliminat

Capitalul social de 200 lei a fost eliminat?

In Monitorul Oficial, Partea I nr. 1018 din 02 noiembrie 2020, a fost publicata Legea nr. 223/2020 pentru simplificarea si debirocratizarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului social prin modificarea Legii societatilor nr. 31/1990. Legea a intrat in vigoare de la 05 noiembrie 2020.

Informatii despre plata impozitelor

Ce trebuie sa stiu despre plata impozitelor?

O societate infiintata conform Legii nr. 31/1990 privind societatile este obligata la plata impozitului pe venitul microintreprinderii daca la data de 31 decembrie din anul precedent realizeaza venituri impozabile din punctul de vedere al microintreprinderii intr-o suma mai mica de 1.000.000 euro.

CONTACT

Pentru informatii privind serviciile pe care le oferit sau pentru programarea unei intalniri, va rugam nu ezitati sa ne contactati.

Infiintare/ modificare firme

Informatii Contact

dosarCUacte
Str. Calea Turzii 188L
Cluj-Napoca, Romania
Telefon:0746669401 Email:office@dosarcuacte.ro Email:dosarcuacte@gmail.com