Informatii privind impozitul si taxele pentru o societati

Informatii privind impozitul si taxele pentru o societati

iunie 2020

taxe societate, impozite societate, cote de TVA, contributii

În România, conform Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, se disting cinci forme de societăți comerciale, în cadrul cărora asociații/acționarii pot fi persone fizice sau juridice, române sau străine, printre care cea mai avantajoasă și uzulă formă este cea de tipul Societate cu Răspundere Limitată (SRL).

Desigur, trebuie îndeplinite si celelalte condiții corelative, cum ar fi ca societatea să nu fie în lichidare, dizolvare, respectiv capitalul social să nu fie deținut de stat sau de o autoritate publică. Norma de aplicare pentru art. 47 din Codul fiscal stabilește cum se determină nivelul veniturilor de 1.000.000 euro. Norma de aplicare pentru art. 47 regăsită la pct. 1 alin. (1) din HG nr. 1/2016, astfel: „1. (1) Pentru încadrarea în condiția privind nivelul veniturilor realizate în anul precedent, prevăzute la art. 47 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, se vor lua în calcul aceleași venituri care constituie baza impozabilă prevăzută la art. 53 din Codul fiscal, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea aceluiași exercițiu financiar.”

Cate tipuri de impozit si taxe exista?

 • Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor - de 1% pentru companiile cu salariati și de 3% pentru companiile fara angajati.
 • Impozitul pe profit - Cota de impozitare in cazul impozitului pe profit este de 16% și se aplica in cazul companiilor care in anul 2019 au realizat venituri cu o valoare de cel putin 1 milion de euro.
 • Impozitul specific - in cazul impozitului specific, cota de impozitare este variabila, iar formulele de calcul sunt stabilite separat în functie de activitatea companiei, este aplicabil pentru companiile care desfasoara o activitate economica pe unul dintre urmatoarele coduri CAEN: 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629 si 5630
 • Impozitul mixt, aplicabil numai in anumite cazuri - Legea nr. 170/2016 specifica faptul ca companiile se pot afla in situatia in care desfasoara activitati care aplica impozitul specific dar si activitati care necesita impozitarea pe profit. In aceste cazuri, se va analizeza cu atentie activitatile desfasurate pentru a calcula exact valoarea impozitului pe care trebuie sa o achite, indiferent daca este vorba despre impozit specific sau impozit pe profit.
 • Impozitul pe cladirile detinute de persoane juridice: 0.08% – 0.2% din valoarea cladirilor cu scop rezidential si 0.2% – 1.3% din valoarea cladirilor cu scop comercial
 • Cota standard de TVA in Romania este de 19%
 • Cotele de TVA reduse: 9% pentru servicii de alimentare cu apa, alimente, bauturi, servicii medicale si 5% pentru servucuu de cazare, catering, manuale scolare, carti, reviste, acces la muzee, evenimente sportive si culturale, cinema etc.
 • Contributii sociale datorate de angajat de 45% si de anjajator de 2.25%

Care este diferenta dintre taxe si impozite?

 • Taxele sunt plati achitate de catre persoane fizice sau juridice pentru anumite servicii prestate acestora de catre autoritati sau institutii publice. Altfel spus, taxele reprezinta plata unui serviciu de care beneficiaza persoana fizica/juridica din partea statului. Plata taxelor este facultativa, iar termenul de plata este stabilit in momentul in care este solicitat serviciului sau dupa prestarea acestuia.
 • Impozitele sunt contributii banesti nerambursabile care sunt datorate bugetului de stat, in conformitate cu legea si sunt platite de catre persoanele fizicie si de catre persoanele juridice pentru veniturile pe care acestea le obtin si pentru bunurile pe care le au. Plata impozitelor este obligatorie, valoarea este stabilita prin lege, iar in caz ca acestea nu sunt platite exista sanctiuni.
 • Valoarea taxelor depinde de serviciul prestata, pe cand valoarea impozitelor este stabilita prin lege
 • Cei care platesc taxe se numesc platitori, iar cei care platesc impozite se numesc contribuabili
 • Termenul de plata al taxelor poate fi in momentul solicitarii sau dupa prestarea serviciilor, iar termenul de plata pentru impozite este stabilit in prealabil

In cazul in care doriti mai multe informatii, sau doriti sa infiintati o societate ne puteti contacta la numarul de telefon 0770 669 779 sau sa ne trimiteti un mail prin formularul de contact de mai jos si vom revenii cu informatiile cerute.


Vezi alte articole


Fonduri europene

Ce fonduri nerambursabile pot accesa cu o societate?

Principalul principiu care sta la baza fondurilor europene este coeziunea economica si sociala si piata interna unica, atat economica cat si monetara. Fondurile europene se vor axa pe infrastructura, calitatea mediului, somaj si aptitudini ale fortei de munca, diversitatea afacerilor si utilizarea tehnologiilor.

Capital social eliminat

Capitalul social de 200 lei a fost eliminat?

In Monitorul Oficial, Partea I nr. 1018 din 02 noiembrie 2020, a fost publicata Legea nr. 223/2020 pentru simplificarea si debirocratizarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului social prin modificarea Legii societatilor nr. 31/1990. Legea a intrat in vigoare de la 05 noiembrie 2020.

Informatii despre asociat si administrator

Care este rolul unui administrator/ asociat in firma?

O societate cu raspundere limitata este condusa de unul sau mai multi asociati, dar si administratori. Unul dintre asociati poate fi administrator. Toate drepturile si obligatiile administratorilor si asociatilor sunt prevazute in Actul constitutiv al societatii, Legea 31/199 modificata si Codul Civil (art. 1894-1902, adoptat prin Legea nr. 287/2009).

CONTACT

Pentru informatii privind serviciile pe care le oferit sau pentru programarea unei intalniri, va rugam nu ezitati sa ne contactati.

Infiintare/ modificare firme

Informatii Contact

dosarCUacte
Str. Calea Turzii 188L
Cluj-Napoca, Romania
Telefon:0770669779 Email:office@dosarcuacte.ro Email:dosarcuacte@gmail.com